Dea Asmaria

Pada awan biru ku melakar kata-kata, pada langit cerah ku panah semua cerita...

Assalamualaikum...=)

Ok..kali ni kita sambung lagi cerita zaman belajar saya utk Part 2 pula. Tapi, sebelum tu sy nak bagitau la yg bestnya jadi student Bio-D (Biodiversiti) ni adalah kami bukan je terikat dgn pembelajaran dlm kuliah & lab semata2 tapi kami juga byk aktiviti luar. Senang kata banyak pi jalan2 jgk r...2 yg bestnya, makan angin sambil belajar, enjoy sambil menimba ilmu...huhu.. Part pi fieldwork & fieldtrip ni lah yg paling sy suka, yg paling sy excited tunggu setiap kali masuk sem baru. Sebabnya, setiap sem akan ada subjek yg kena pi fieldwork & fieldtrip. So, blh la pi jln2 tempat2 yg menarik. Sepanjang 3 tahun jd student Bio-D dh bermacam2 tmpt di Terengganu dah sy jelajahi...laut, pulau, lata, hutan...semua dah penah pi dah. Seronok dpt kenal tmpt2 baru, especially tmpt2 yg penuh dgn khazanah alam semulajadi yg indah & menakjubkan! Tak kira di darat mahupun di dasar lautan.
Waktu pi trip mmg la enjoy, waktu pi fieldwork mmg la suka tapi balik dari trip & field tulah yg xberapa nk best sgt....sbb kena wat report...haha. Jalan..jalan juga, report tetap kena buat...waktu tu memang nk pecah kepala rasa nk siapkan report 2 semua, sabar jelah...huhu..


Aku, Fieldtrip & Report 
FIELDTRIP TO MALAYSIAN REMOTE SENSING AGENCY

FIELDTRIP TO PUSAT INFRASTRUKTUR DATA GEOSPATIAL NEGARA (MaCGDI)

FIELDTRIP TO PUSAT KONSERVASI TUNTUNG, BUKIT PALOH, KUALA BERANG

P/S: Beza fieldwork & fieldtrip
Fieldwork -Kerja Lapangan, biasanya dilakukan di lokasi2 terpilih/tertentu selama lebih kurang 3 hari dua malam. Eksperimen/ kajian dilakukan di field, data2 diambil, sampel2 kajian di collect & seterusnya akan dianalisis di lab. Biasanya report utk fieldwork ini adalah pjg & terperinci iaitu dlm berbelas2 or berpuluh2 pages & diberikan tempoh masa dlm seminggu hingga ke dua minggu utk disiapkan. Dan ada juga results utk hasil kajian fieldwork tersebut perlu di bentangkan di dlm kelas/lecture hall.

Fieldtrip -Lawatan, biasanya dilakukan di lokasi2 terpilih/tertentu dalam tempoh satu hari (beberapa jam-balik hari). Sebarang maklumat, info2 & data yg diperolehi semasa sesi lawatan perlu dicatat & dikumpul utk laporan lawatan. Biasanya report utk fieldtrip adalah simple & padat, mungkin dlm 2 3 pages sudah memadai.



Aku, MARDI & Latihan Industri




Saya telah menjalani Latihan Industri selama 8 minggu di Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia, Stesen MARDI Telong, Bachok, Kelantan. Sepanjang tempoh latihan, antara bidang & skop tugas sy ialah membantu dlm aktiviti2 penyelidikan seperti tanaman Jatropha curcas, tanaman kacang tanah, padi, kenaf dan pengurusan siput gondang emas. Saya juga membantu dlm pengumpulan data di lapangan dan pengekstrakan bahan tanaman sebagai bio-pesticide dalam pengurusan siput gondang emas. Gmbar2 di ats merupakan antara aktiviti yg sy jalankan sepanjang tempoh latihan...Sepanjang 8 minggu menjalani latihan industri di Mardi Telong adalah antara kenangan manis yg tdk akan pernah sy lupakan, sgt2 best buat praktikal kat sana! 8 minggu 2 rsa mcm xckup je...huhu. Apa2 pun, manis atau pahit...kenangan tetap tinggal kenangan...


******Bersambung Part 3******
- Aku, FYP & Tesis

2 comments:

hai...mcm mamna prosedur untuk mohon praktikal di mardi telong? kna hantar surat dekat mardi serdang jugak ke?

awak, dekat mardi telong ni ada sediakan penempatan tak?sy dapat intern kat situ jugak,,

BiCaRa HaTi

YA ALLAH..
Jadikan aku wanita Soleha...
yang baik di antara yg terbaik dan kurniakanlah aku pendamping yg baik..
dalam mendapatkan sesuatu yg terbaik dari Mu...Amin..

SuaRa HaTi

Saya hanya ada satu hati. Sekali saya jatuh cinta, sekali itulah tuk selamanya...& kerana itu saya sentiasa kosongkan hati saya utk insan yg sepatutnya..

Followers

About Me

My photo
-Siti Asmaa -Dea Asmaria (Nama pena) -1988 -insan biasa yg sukakan ssuatu dlm keadaan biasa2 sahaja -Suka membaca & suka mengarang
Powered by Blogger.

ConTest

My KarYa

My KarYa
Cerpen Utk Graduan

Sambungan Cerpen Utk Graduan (Dulu, Kini & Selamanya part 1 & part 2)

Burung Jenjang Kertas

Resume Cinta Maisara

Puisi Untuk Damia

Kekasih Halal

Hanya Di Mercu

Si Baju Putih Di Awan Biru

Blog Walking